Nokedli receptek
Légy kreatív a Tupperware Nokedli Szaggatóival!
A kerek vagy a szögletes lesz a kedvenced?
Juhtúrós galuska
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt, 1 kávéskanál só, 1 tojás, víz szükség szerint, 10 dkg füstölt szalonna, 3 dkg zsír,
25 dkg juhtúró
Elkészítése:
Az Új Generációs Kelesztő Tálban a lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tojást, a langyos vizet és csak annyira keverjük össze, hogy összeálljon (a tésztát nem szabad simára dolgozni).
A Nokedli Szaggatóval forrásban lévő sózott vízbe szaggatjuk, amint feljön a víz tetejére Mesterfogás Mély Szedőkanállal kiszedjük és lecsepegtetjük.
A Tupperware Konyhai Késsel kockára vágott, a Mesterszakács Nyeles Serpenyőben pirított füstölt szalonnával és a megmaradt zsírral leöntjük, rászórjuk a juhtúrót és összekeverjük.
Tejföllel vagy tejjel is tálalhatjuk. Megszórjuk apróra vágott színes paprikával.
Neszmélyi hagymás-túrós
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 50 dkg tehéntúró, 5 tojás, 35 dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári), 3 nagy fej vöröshagyma,
1 dl tejföl, 15-20 dkg trappista vagy eidami sajt, kevés só
Elkészítése:
Liszttel, túróval, tojással és kevés vízzel galuskatésztát készítünk, só ízlés szerint.
Míg a tészta áll, addig a szalonnát a Tupperware Konyhai késsel apró kockára vágjuk és a Mesterszakács Nyeles Serpenyőben pici zsiradékon pirosra pirítjuk. A tepertőt kirakjuk egy kistányérra.
A tepertő zsírjában megpároljuk a felkockázott vöröshagymát és ezt is félre tesszük.
A megpihent galuskatésztát a Nokedli Szaggatóval forró vízbe kiszaggatjuk (kb. 4-5 cm hosszú, 2 cm széles legyen).
Ha kifőtt a tészta, rétegezve belerakjuk a 2 literes UltraPro-ba. Egy sor galuska, a tetejére hagyma (kisült szalonnazsírral együtt), szalonnakockák, majd meglocsoljuk egy kevés tejföllel és újra galuskát teszünk a tetejére. Ha még van hozzávaló, ebben a sorrendben rétegezzük. A végén durvára reszelt sajttal megszórjuk és 180°C-on szép rózsaszínűre sütjük. Piros paprikával, petrezselyemmel díszítjük.
Ínyenc sonkás galuska
Hozzávalók:
2 tojás, 2-2,5 dl tej, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál tört fekete bors, 40 dkg finomliszt
25 dkg darált sonka, a tetejére 2 dl tejföl
Elkészítése:
Az Új Generációs Kelesztő Tálba beleütjük a tojásokat és 2 dl tejjel habosra felverjük.
Sóval, borssal ízesítjük, majd beleöntjük a lisztet és a finomra darált sonkát.
Jól összekeverjük. Ha szükséges, kevés liszttel sűrítjük vagy tejjel hígítjuk.
Sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk ki a galuskát a Nokedli Szaggató segítségével.
A megfőtt galuskákat meleg vízzel leöblítjük, majd leszűrjük.
A jól lecsöpögtetett tésztát felforrósított tejfölre öntjük és összekeverjük, majd vékonyra szeletelt paradicsomra tálaljuk. Nagyon finom, ha teszünk a tetejére Konyhai malomban lereszelt sajtot! Friss oregánóval díszítjük.
Zöldségleves májgaluskával
Hozzávalók:
1 vöröshagyma, 4 dkg zsemlemorzsa, petrezselyemzöld, 2 tojás,15 dkg máj, liszt,
5 dkg zsír, só, bors
Elkészítése:
Különböző zöldségekből ízlés szerint levest készítünk, melybe betétként májgaluska nokedlit szaggatunk.
A Kompakt SzuperSzonikus Turbóaprítóban felaprított hagymát az MSZ Nyeles Serpenyőben megpirítjuk. Beleszórjuk a morzsát, a petrezselymet.
Összekeverjük a tojásokkal, a májjal és annyi liszttel, hogy ki tudjuk szaggatni a Nokedli Szaggatóval közvetlenül a levesbe.
Rakott nokedli
Hozzávalók:
1 db tojás, 25 dkg liszt, 30 dkg füstölt-főtt húsos sonka, 2 pohár tejföl, 5 dkg vaj, ízlés szerint só, bors
Elkészítése:
A tojásból, lisztből egy kevés vízzel elkészítjük a nokedli tésztát, majd a Nokedli Szaggatóval kis nokedliket szaggatunk a forró vízbe. Ezt követően leszűrjük, és egy keverőtálba tesszük.
A sonkát TW Konyhai késsel apróra vágjuk és félretesszük. A nokedlit átkeverjük a vajjal, tejföllel, picit sózzuk és borsozzuk. UltraPro edénybe pici olajat öntünk, és felváltva belerakjuk a nokedlit, ill. a sonkát. Addig rakjuk, amíg el nem fogy a hozzávaló.
Tetejére reszelt sajtot szórunk, a maradék tejföllel meglocsoljuk, és máris mehet a sütőbe. 190°C -n kb. 10 percig sütjük és melegen tálaljuk.
Daragaluska
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj, 1 egész tojás, ízlés szerint só, bors, 7 evőkanál búzadara
Elkészítése:
A Mix-Fix Pro-ba beletesszük az olajat, a tojást, majd sóval, borssal ízesítjük, végül összerázzuk. Hozzátesszük a búzadarát és Szilikon keverő segítségével jól összekeverjük. Kis ideig állni hagyjuk. Ezt követően a fazékban felfőzött leves felett a Nokedli Szaggató segítségével beleszaggatjuk. Ragulevesbe és húslevesbe téve egyaránt finom. Ha ezekhez a hozzávalókhoz hozzákeverünk egy kis doboz májkrém felét, akkor májas daragaluskát kapunk.
Sajtos Nokedli (sváb recept)
Hozzávalók:
½ kg liszt, 1,25 dl tej, 2,5 dl szódavíz, 4 tojás, 1 teáskanál só, 5 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt (ementáli), 1 nagy fej vöröshagyma, kevés olaj vagy zsír
Elkészítése:
Az Új Generációs Kelesztő Tálban a lisztet a tejjel, a szódavízzel összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat és a sót. Addig keverjük, míg hólyagos lesz; majd állni hagyjuk.
Mialatt áll, sós olajos vizet forralunk, majd a nokedli tésztát a Nokedli Szaggatóval beleszaggatjuk.
Ha már jó, a Mesterfogás Szedőkanállal hideg vízbe szedjük egy pillanatra, majd a Kelesztő Tálba rakjuk, és amíg jó forró; a vajat és a sajtot elkeverjük vele.
A nokedli készítése előtt vagy közben a Mesterszakács Nyeles Serpenyőben zsíron vagy olajon a felkarikázott hagymát ropogós barnára pirítjuk és a sajtos nokedli tetejére szórva tálaljuk. Friss salátát kínálunk hozzá.
Galuskasaláta retekkel
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 tojás, kevés só, 1 evőkanál fűszervaj, 20 dkg májpástétom,1 evőkanál olaj, 1 csomó vékony szeletekre vágott hónapos retek, 1-1 csokor apróra vágott petrezselyem és turbolya, 10 dkg fűszeres krémsajt, 1 dl tejszín, 3 evőkanál Dijoni magos mustár, 1 gerezd zúzott fokhagyma, ételízesítő.
Elkészítése:
Az Új Generációs Kelesztő Tálban a lisztet, a tojást, a sót elkeverjük és felengedjük annyi vízzel, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. A forró, lobogó vízbe egy csipet sót teszünk és a Nokedli Szaggatóval beleszaggatjuk a tésztát. A Szűrőcsodával kiszedjük, leöblítjük, és a Mesterszakács Nyeles Serpenyőben előhevített fűszervajon 4 perc alatt átmelegítjük. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
A májpástétomot a Tupperware Konyhai Késsel kockákra vágjuk, forró olajban megforgatjuk, és az Új Generációs Kelesztő Tálba szedjük.
A hónapos retek mindkét végét levágjuk, alaposan megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A piros héját rajta hagyjuk. A galuskát, a retket és a zöldfűszereket is a májpástétommal teli tálba tesszük.
Elkészítjük az öntetet a Magas SzuperSzonikus Turbóaprítóban. A krémsajtot simára keverjük a tejszínnel, a mustárral, a zúzott fokhagymával, az ételízesítővel és a salátára öntjük. Behűtve tálaljuk.
Spenótos nokedli
Hozzávalók:
0,5 kg liszt, só, 1 doboz mirelit spenót, tojás, 0,5 liter tejföl, mustár, 3-4 gerezd fokhagyma, reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet a fűszerekkel szárazon összekeverjük. Közben a MikroPlusz-ban megpároljuk a spenótot. Ha kész, a lisztbe keverjük, beleteszünk egy tojást. Kevés langyos vízzel nokedlit készítünk belőle és a Nokedli Szaggatóval kiszaggatjuk.
Szűrés után az UltraPro-ba rakjuk. A tejfölből, mustárból, zúzott fokhagymából, sóval, borssal ízesítve öntetet készítünk a Mix-Fix Pro-ban és a nokedlire öntjük. Tetejét gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, majd 170°C fokon 15-20 percig sütjük. Paprikával díszítjük.
Fokhagymás nokedli
Hozzávalók:
1 tojás, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál só, 250 g liszt, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kg reszelt, nyers burgonya, 3 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 csokor kapor
Elkészítése:
Verjük fel a tojást az olajjal az Extra SzuperSzonikus Aprítóban. Tegyük a tojást, sót (1 evőkanál), a lisztet és a reszelt, nyers burgonyát a Kelesztő Tálba (2 L), keverjük össze és készítsük el a nokedlit. Helyezze a Nokedli Szaggatót egy forró, sós, olajos vízzel teli edény tetejére és készítsük el a nokedlit.
Vágjuk össze a kaprot Turbó Aprítóban. Rakjuk a tejfölt, sót és kaprot a Mérő-Mix Pro-ba (1,25 L). Keverjük össze a mártást, majd keverjük össze a nokedlivel. Tálalás előtt szórjuk meg pirospaprikával.